Pianiste & Pianodocente

Biografie

Nanke Flach, pianiste en pianodocente.Ik ben geboren en opgegroeid in Noord Groningen. Op mijn twaalfde kwam er een piano in huis en mocht ik op pianoles. Mijn eerste docent was Paulien Seinen. Na een paar jaar kreeg ik les van Ida Wildvank. Toen ik zestien was, werd ik toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Groningen, waar ik studeerde bij Henry Kelder.
Na het halen van mijn gymnasiumdiploma ben ik piano gaan studeren aan het conservatorium van Utrecht, en onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Utrecht studeerde ik bij Alan Weiss. In juni 2008 heb ik eindexamen piano gedaan, al eerder behaalde ik mijn lesbevoegdheid bij methodiekdocent Willy Muller.
Na het behalen van mijn bachelordiploma heb ik in Utrecht nog een tweejarige master gevolgd. Tijdens deze master of music studeerde ik bij Hans Eijsackers, en heb ik mij verder verdiept in onder andere kamermuziek en begeleiden. Daarnaast volgde ik een serie extra vakken op het gebied van educatie, en als bijvak volgde ik cellolessen. In juni 2010 rondde ik deze opleiding af.
In 2011 sloot ik ook mijn studie onderwijskunde af. Voor mijn afstudeerscriptie deed ik onderzoek naar het lezen van notenschrift door leerlingen met dyslexie. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het International Journal of Music Education.

Ik heb altijd graag kamermuziek gespeeld. Van 2003 tot 2005 vormde ik ‘Trio Gaudí’ met Rianne Wijbenga, fluit, en Lotte van Velthoven, cello. Met dit trio hebben we een 3e prijs behaald op het Prinses Christina Concours, en deelgenomen aan het Orlando Festival.

Debuutconcert Carnegie Hall, Annette Scholten en Nanke Flach. 13 mei 2015, New York.In 2014 ontving ik met Annette Scholten (lame sonore) een eervolle vermelding tijdens de Ibla Grand Prize voor onze concerten in het Siciliaanse Ragusa-Ibla, en het certificaat ‘Most distinguished musician‘.
Als gevolg daarvan werden we uitgenodigd voor een tweeweekse tournee door de Verenigde Staten, waarbij we o.a. ons debuutconcert gaven in Carnegie Hall.

Tijdens mijn studie heb ik met veel verschillende mensen samengespeeld. Ook op dit moment speel ik veel kamermuziek. Over mijn vaste ensembles is onder ‘Pianiste’ meer informatie te vinden.
In de loop van de jaren heb ik masterclasses gevolgd bij o.a. Frank van de Laar, Maria João Pires, Bart van de Roer, Klára Würtz, Paolo Giacometti en Katia Veekmans. Voor kamermuziek volgde ik lessen bij o.a. Stefan Metz (cello), Marieke Schneemann (fluit) en Richard Wolfe (altviool).