Nanke Flach

Pianiste & Pianodocente

Welkom

nanke_flach_pianiste1Welkom op mijn website! Mijn naam is Nanke Flach. Hier vindt u informatie over mijn activiteiten als pianiste, en over de pianolessen die ik in Groningen geef. Heeft u altijd al piano willen leren spelen, of wil uw kind graag op pianoles? Zoekt u een pianist of een begeleider? Wellicht kan ik iets voor u betekenen.

Ik ben een bevoegde pianodocent, afgestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht. Daar studeerde ik ook af als pianist, met als bijvak cello. Daarnaast studeerde ik onderwijskunde aan de RuG, waar ik voor mijn afstuderen onderzoek deed naar dyslexie en noten lezen.

Sinds 2006 heb ik een lespraktijk aan huis. Daarnaast gaf ik tussen 2006 en 2015 pianoles op de St. Michaëlschool in Groningen.

Als pianiste speel ik veel kamermuziek, in combinatie met diverse bekende maar ook bijzondere instrumenten. Ook heb ik ruime ervaring met het begeleiden van instrumentalisten op concoursen, festivals en examens. Mocht u na het lezen van de site nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Concert op 7 klavieren in Museum Vosbergen

Op 11 mei mocht ik een geweldig leuk concert geven in Museum Vosbergen: Een concert op 7 historische klavieren gebouwd tussen ongeveer 1650 en 1896. Startend op een virginaal, via een klavechord, 3 verschillende tafelpiano’s en 2 verschillende vleugels: een reis door de tijd van de pianobouw en pianomuziek. In een uitverkochte zaal, publiek zittend rondom de instrumenten, met tussendoor steeds een toelichting door Dick Verel bij de technische veranderingen bij elk instrument. Een uitdaging ook, omdat elk instrument weer anders speelt en klinkt!

Met veel dank aan Annette Scholten voor het maken van de foto’s, en natuurlijk Dick en Rieteke Verel voor de organisatie van dit concert!
(En het stemmen, repareren, opnieuw stemmen…en nogmaals stemmen… van alle instrumenten 😄)

Concert op 7 klavieren in Museum Vosbergen

Op zaterdag 11 mei speel ik in Museum Vosbergen. Het is een concert op de verschillende historische klavieren uit de collectie van het museum, en op elk instrument speel ik muziek uit de tijd van het instrument. De eigenaar van het museum, Dick Verel, heeft in de loop van zijn leven deze instrumenten verzameld en gerestaureerd. Hij zal tussendoor steeds een toelichting geven op de instrumenten waardoor de ontwikkeling van de piano mooi zichtbaar wordt, en ook de ontwikkeling van de pianomuziek die daarmee gepaard is gegaan.
Daardoor ontstaat een muzikale reis door de tijd, startend bij Couperin, die via Scarlatti, C.P.E. Bach , Haydn, Beethoven, Schubert en Chopin doorloopt naar Scriabin.
Ik heb er veel zin in! Heb je zin om te komen luisteren dan is reserveren via het museum aan te raden, 050-3081291 of info@museumvosbergen.nl. Aanvang 20.15, Toegang € 15,- inclusief consumptie.
Zie hier het persbericht met aanvullende informatie.

Meivakantie

Van 19 april (Goede Vrijdag) t/m 5 mei zijn er geen reguliere pianolessen vanwege de meivakantie. Losse afspraken en repetities gaan uiteraard wel gewoon door.

Stichting Lame Sonore

Recent is de Stichting Lame Sonore opgericht. Deze heeft als doel het promoten en helpen verder ontwikkelen van het instrument, en gaat ons helpen om de lame sonore binnen en buiten Nederland verder op de kaart te zetten. Daar zijn we uiteraard erg blij mee!  Inmiddels is ook de bijbehorende website online, zie www.stichting-lamesonore.nl.

Concert Rabobankzaal De Harmonie

Op 25 januari speelden Annette en ik tijdens een lunchconcert in De Harmonie in Leeuwarden. Volle zaal, aandachtig publiek…super!

Met dank aan Gert-Jan ten Berge voor de foto.

Voorspeelavond piano en kamermuziek 8 februari

Op vrijdag 8 februari is de voorspeelavond piano en kamermuziek. We spelen zoals altijd Bij Vrijdag, Sint Jansstraat 7 in Groningen in de concertzaal. Voor het kamermuziekconcert spelen alle leerlingen in duo’s, trio’s of kwartetten in diverse samenstellingen uiteenlopend van piano 4-mains tot ensembles van één of meer celli met piano (i.s.m. Alexandra Vierkant, cellodocente)

Groep 1 (inspelen vanaf 18.00, concert begint om 18.30)
Ecrin, Seyna, Sterre, Leonoor, Hanna, Maria, Stefan, Andrei, Marinde, Arielle, Nora, Toine, Sophie, Ella, Tessel, Ruby, Norah, Berber en Lotta.

Groep 2, kamermuziekprogramma (inspelen/stemmen vanaf +/- 19.30, start concert 20.00)
Peter, Bryn, Abe, Tristan, Amaia, Marta, Nina, Isa, Kate, Lene, Marinde, Kim, Ivo, Marijn, Vanessa, Lashawna, Renée, Anne-Sofie, Susan, Ecrin en Nora.

In beide groepen is publiek natuurlijk van harte welkom, de entree is gratis.
Graag tot dan!

Concert Nieuw Amsterdam

Op 27 januari spelen Annette en ik in Nieuw Amsterdam. Op het programma staat muziek voor cello/piano en lame sonore/piano. Aanvang 14.00, zaal open vanaf 13.15.

Reserveren kan via hhfhemmen@hotmail.com of telefonisch via 0591 551 007.

Zie hier ook de flyer, van harte welkom!

Mañana mañana 2019

13 t/m 16 juni vindt het jaarlijkse  festival Mañana mañana plaats. In 2014 waren Annette en ik daar al eens te gast, en dit jaar zijn we wederom uitgenodigd om enkele concerten te verzorgen. Details volgen later!

Night of the Classics 2018

Bij deze een paar foto’s van de Night of the Classics, met Julia Raggers (viool), Joost de Boer (cello, winnaar Shining Star Award), Sophia Faltas (zang) en Emma van den Hoed (altviool) (meer…)

Voorspeelavonden 2018-2019

Voor alle leerlingen op de basisschool en middelbare school zijn de data voor de voorspeelavonden bekend: De eerste is op vrijdag 8 februari en de tweede op vrijdag 5 juli. De precieze tijden en groepsindeling volgen later, maar zoals altijd spelen de jongste leerlingen vroeg op de avond en de oudere leerlingen later.

NK Blazers in Ede

Met Marieke Renkema, dwarsfluit

Op zaterdag 6 oktober was het NK voor blazers (solisten en ensembles) in Ede. Ik speelde daar met Jiska Zuidhof (bugel, 5e divisie), Annely Visser (bugel, 3e divisie), Annemarie Maan (saxofoon, 2e divisie) en Marieke Renkema (dwarsfluit, 1e divisie). Ze hebben alle 4 een mooi optreden neergezet! Annely werd kampioen in de 3e divisie. Van harte gefeliciteerd!

 

 

Ibla Grand prize 2018

In juli waren Annette en ik voor de tweede keer in Ibla, een prachtig stadje op Sicilië. In 2014 waren we daar als deelnemers aan de Ibla Grand Prize, dit jaar waren we uitgenodigd om terug te keren als juryleden voor het concours. Daarnaast hebben we op allerlei prachtige plekken concerten gegeven.
Wederom een onvergetelijke ervaring!

Zie voor meer foto’s het fotoalbum.

 

 

 

 

Documentaire over Ibla

Dit jaar werd er ook een documentaire gemaakt over het concours. Hiervoor werden we o.a. geïnterviewd en werden er ook tijdens de concerten opnames gemaakt. Wanneer deze klaar is laat ik het uiteraard weten. Bij deze alvast een paar foto’s.

Privacywetgeving

Vanwege de nieuwe privacywetgeving ben ik verplicht om te laten weten welke gegevens ik bewaar. Dit kunt u nalezen in het bijgevoegde document. Dit is ook terug te vinden op de contactpagina. Heeft u vragen? Ik hoor het graag.

 • Agenda 2020

   

 • 20-24 mei

  Muziekdagen Orvelte.

 • 23 februari

  Concert Theater Sneek, Noorderkerkzaal. Aanvang 11.30. Met Annette Scholten, cello en lame sonore.

 • Agenda 2019

   

 • 13 november

  12.00-12.45 Lunchconcert De Oosterpoort, met Annette Scholten (lame sonore). Toegang vrij.

 • 20 oktober

  Roden, Theater Winsinghhof. Met Annette Scholten, cello & lame sonore

 • 19 oktober

  Besloten concert Gieten, met Liesbeth Wildeveld (piano 4-mains)

 • 13 oktober

  ‘t Marnehoes, Wehe-den Hoorn. Met Annette Scholten, cello en lame sonore.

 • 7 juli

  13.00, FestiValderAa, met Annette Scholten (lame sonore)

 • 6 juli

  21.00 A Saturday at the Park with DO! Met Damster Stedelijk Harmonie Orkest o.l.v. Carin Brenninkmeijer.

 • 5 juli

  Voorspeelavond piano

 • 30 juni

  Begeleiden audities HJSO/HVSO

 • 30 juni

  Zomerconcert met leerlingen van Renske de Vries-Entrop

 • 29 juni

  Nachtconcert met projectkoor Plenum, 23.00 Martinikerk Groningen. Koor o.l.v. Peter de Groot. Koorbegeleiding en piano solo intermezzi, mmv danseres Tamarah Muizer. Kaartverkoop via  https://klassiek.digitalekaartverkoop.nl/tickets/only-in-sleep/

 • 29 juni

  Voorspeeluur viool met leerlingen van Rita Rouw, De Oranjerie Groningen.

 • 16 juni

  Mañana Mañana, met Annette Scholten, lame sonore. 13.30 Drijf-Inn podium.

 • 16 juni

  Mañana Mañana, met Annette Scholten, lame sonore. 10.30, concert in de Tipi.

 • 11 mei

  Museum Vosbergen, concert op de verschillende historische klavieren. Piano solo.

 • 24 april

  Begeleiden auditie viool (conservatorium docent muziek)

 • 23 april

  Begeleiden auditie viool (Jong Talent Klas)

 • 7 april

  15.00 Huisconcert Ten Boer, met Annette Scholten (cello en lame sonore).

 • 1-3 maart

  Prinses Christina Concours, regio Noord

 • 10 februari

  Try-out concert voor het PCC, Oranjerie Groningen

 • 8 februari

  Voorspeelavond piano

 • 27 januari

  Concert Nieuw Amsterdam, 14.00. Met Annette Scholten, programma voor cello, lame sonore en piano. Kaarten en meer informatie via hhfhemmen@hotmail.com.

 • 25 januari

  Lunchconcert in De Harmonie, Leeuwarden. Rabobankzaal. Met Annette Scholten (lame sonore).

 • 18 januari 2019

  19.30 Voorspeelavond viool met leerlingen ven Rita Rouw, Oranjerie.

 • Agenda 2018

   

 • 16 december 19.30

  Immanuelkerk Groningen Met Filharmonie Der Aa o.l.v. Jacob Slagter.

 • 16 december 15.00

  Kerstconcert met vioolleerlingen van Renske de Vries-Entrop, Helperkerk

 • 15 december 20.15

  De Rinkelbom, Heerenveen Met Filharmonie Der Aa o.l.v. Jacob Slagter

 • 11 december

  Begeleiden conservatoriumauditie cello

 • 29 en 30 november

  Night of the Classics, Zernike college. Met Julia Raggers (viool), Joost de Boer (cello, winnaar Shining Star Award), Emma van den Hoed (altviool) en Sophia Faltas (zang)

 • 17/18 november

  Haydn Muziek Festival

 • 9 november

  19.30 Try-out Haydn Muziek Festival

 • 3 november

  Concert met Het Cantoor, Groate Kerk St. Jacobiparochie. Met Annette Scholten, cello & lame sonore.

 • 2 november

  Concert In Memoriam, De Knipe. Met Annette Scholten, cello.

 • 6 oktober

  NK voor blazers, Ede

 • 20-26 juli

  Ibla Grand Prize, Sicilië. Met Annette Scholten, lame sonore.

 • 15 juli

  Leerlingenconcert viool, met leerlingen van Renske de Vries-Entrop

 • 12 juli

  Leerlingenconcert Concordia Middelstum

 • 7 juli 19.30

  Zomerconcert Strijkersstudio, Peize

 • 7 juli 15.00

  Besloten concert Oenkerk, met Annette Scholten (cello)

 • 6 juli

  Voorspeelavond piano, Bij Vrijdag

 • 1 juli

  Audities HJSO/HVSO

 • 30 juni

  Try-out voor audities HJSO/HVSO

 • 29 juni

  Live op Omrop Fryslân met Annette Scholten (lame sonore) over onze CD Angelo.

 • 17 juni

  Leerlingenconcert viool met leerlingen van Renske de Vries-Entrop

 • 12 juni

  Begeleiden auditie conservatorium (cello)

 • 10 juni

  Jacobusfestival Zeerijp, met Liesbeth Wildeveld (pianoduo)

 • 9 juni

  Casparieconcert met Annette Scholten, cello en lame sonore. Westerholm.

 • 3 juni

  Cd-presentatie Angelo in Leeuwarden, Koepelkerk.

 • 2 juni

  Solistenconcours Zuidlaren, met Jiska Zuidhof en Ryan Hofman (bugel), Bente Zwama, Annemarie Maan en Marissa Bolhuis (saxofoon), Marieke Renkema (dwarsfluit), Niek Roggeveld en Coen Wiersema (Cornet)

 • 1 mei

  Slotconcert Muziekdagen Orvelte, 15.00, De Oosterpoort Groningen.

 • 27 april - 1 mei

  Muziekdagen Orvelte, kamermuziek voor jonge strijkers en pianisten.

 • 20 april

  Begeleiden auditie conservatorium, cello

 • 7 april

  Eéndaagse cd-presentatietour langs boekhandels Van der Velde in Sneek, Drachten en Groningen. Details volgen binnenkort!

 • 6 april

  Begeleiden auditie conservatorium dwarsfluit

 • 25 maart

  Finale Prinses Christina Concours Noord, De Oosterpoort Groningen. Met Nadia Mevissen, viool (2e prijs).

 • 23,24 maart

  Prinses Christina Concours, regio Noord. Voorrondes, Prins Claus Conservatorium.

 • 17 maart

  11.00 voorspeelochtend volwassen pianoleerlingen en deelnemers PCC, Oranjerie, Kloosterstraat 4.

 • 11 maart

  14.00 HVSO/HJSO kamermuziekconcert, conservatorium Groningen.

 • 11 maart

  10.00 Spiegelzaal, live op Radio 4 vanuit Concertgebouw Amsterdam

 • 10 maart

  Voorspeelavond piano, Bij Vrijdag.

 • 9 maart

  Try-out deelnemers PCC, 19.30

 • 17 februari 2018

  Huisconcert Hoogezand, met Annette Scholten (cello en lame sonore)

 • 11 februari

  Cd-presentatie Annette Scholten & Nanke Flach, 17.00, Museum Vosbergen, Eelde.

 • 10 februari

  Solistenconcours Ijlst

 • 9 februari

  Cd-presentatie met Annette Scholten, lame sonore. Museum Vosbergen, 20.15.

 • 26 januari 2018

  Voorspeelavond met leerlingen van Rita Rouw, viool.

 • Agenda 2017

   

 • 17 december

  Kerstconcert met leerlingen van Renske De Vries-Entrop, Helperkerk.

 • 16 december

  Concert De Noorderkroon, Roden. 14.30. Met Annette Scholten, cello en lame sonore.

 • 16 december

  Verrassingsconcert, Annen. Met Annette Scholten, cello en lame sonore.

 • 14 & 15 december

  NOTC met Nadia Mevissen, Julia Raggers, Loes Mevissen en Vera Backer, viool.

 • 9 december

  Kerstconcert Sola Gratia, Uithuizermeeden. Met Dominique Seelen, viool.

 • 3 december

  Verjaardagsconcert. Met Annette Scholten, cello. Besloten.

 • 19 november

  Haydn Muziek Festival

 • 18 november

  Haydn Muziek Festival

 • 12 november

  Try-out voor deelnemers aan het HMF.

 • 10 november

  Try-out voor deelnemers HMF. 19.00 inspelen, 19.30 start concert. Locatie: De Oranjerie, Kloosterstraat 4.

 • 1 november

  Begeleiden audities NSO

 • 22 oktober

  Canto Ostinato met Liesbeth Wildeveld, Jacobuskerk Zeerijp.

 • 7 oktober

  Begeleiden NK solistenconcours Utrecht, met Marieke Renkema en Jiska Zuidhof.

 • 6 oktober

  Begeleiden audities JON, Zwolle

 • 24 september

  Concert Koepelkerk Leeuwarden, 17.00. Medewerking aan concert ‘Jelle de Jong, 50 jaar organist’. Met Annette Scholten, lame sonore.

 • 11-12 september

  CD-opnames met Annette Scholten (lame sonore)

 • 15 juli

  Voorspeelmiddag Strijkersstudio, Assen.

 • 14 juli

  Voorspeelavond volwassenen, 19.45, Oranjerie

 • 8 juli

  Canto Ostinato met Liesbeth Wildeveld, pianoduo. Optreden tijdens het festival ‘Shot for the Moon‘ in Leermens.

 • 8 juli

  Voorspeelavond piano, concertzaal Bij Vrijdag.

 • 1 juli

  Galaconcert Strijkersstudio Groningen

 • 25 juni

  Audities HJSO/HVSO

 • 17 juni

  Grachtenconcert met harmonieorkest CBS, Spijk.

 • 10 juni, 16.00

  Intermezzo bij kamerkoor Delft Blue, met Annette Scholten (lame sonore).

 • 28 mei

  Somextro concert Den Haag met Annette Scholten (lame sonore). Werken van Hans Bakker en Tjalling Wijnstra.

 • 20 mei

  MGD solistenconcours, Zuidlaren. Met Marieke Renkema, dwarsfluit, winnares van de 2e divisie.

 • 6 mei

  Begeleiden masterclasses dwarsfluit met Louise Berendsen.

 • 3 april

  Herdenkingsdienst, Haren. Met Yentl Free (altviool).

 • 10 maart

  Voorspeelavond piano, concertzaal Bij Vrijdag.