Nanke Flach

Pianiste & Pianodocente

Welkom

nanke_flach_pianiste1Welkom op mijn website! Mijn naam is Nanke Flach. Hier vindt u informatie over mijn activiteiten als pianiste, en over de pianolessen die ik in Groningen geef. Heeft u altijd al piano willen leren spelen, of wil uw kind graag op pianoles? Zoekt u een pianist of een begeleider? Wellicht kan ik iets voor u betekenen.

Ik ben een bevoegde pianodocent, afgestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht. Daar studeerde ik ook af als uitvoerend pianist, met als bijvak cello. Daarnaast studeerde ik onderwijskunde aan de RuG, waar ik voor mijn afstuderen onderzoek deed naar dyslexie en noten lezen.

Sinds 2006 heb ik een lespraktijk aan huis. Daarnaast gaf ik tussen 2006 en 2015 pianoles op de St. Michaëlschool in Groningen.

Als pianiste speel ik veel kamermuziek, in combinatie met diverse bekende maar ook bijzondere instrumenten. Ook heb ik ruime ervaring met het begeleiden van instrumentalisten op concoursen, festivals en examens. Zo begeleid ik bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar deelnemers aan het Prinses Christina Concours, Haydn Muziek Festival, solistenconcoursen en begeleid ik audities voor het conservatorium en voor het HJSO en andere orkesten. Mocht u na het lezen van de site nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Herfstvakantie

Van 16 tot en met 24 oktober zijn er geen pianolessen in verband met de herfstvakantie. Iedereen een fijne vakantie gewenst!

Grachtenfestival met Gerbrich Greidanus

Op 20 en 22 augustus speel ik met Gerbrich Greidanus (euphonium) op het Grachtenfestival Amsterdam. Gerbrich viel in de prijzen tijdens het Grachtenfestival Concours, en werd uitgenodigd om dit jaar twee concerten te verzorgen.

Op 20 augustus spelen we om 12.30 in de Buiksloterkerk, in een afwisselend programma met zowel muziek voor euphonium/piano als voor euphoniumkwartet, met kwartet Cantaphonia.

Op 22 augustus spelen we in het Vondelpark Openluchttheater om 11.30, in een programma met alle finalisten van het Grachtenfestival Concours.

Concerten op Sicilië

Van 24 t/m 28 juli zijn Annette en ik uitgenodigd om concerten in Ragusa-Ibla te komen geven. We kijken er erg naar uit om in dit prachtig stadje te gaan spelen deze zomer! Daarnaast zullen we wederom aanwezig zijn als juryleden voor het jaarlijkse concours Ibla Grand Prize.

Zomervakantie

Van 3 juli t/m 22 augustus zijn er geen pianolessen vanwege de zomervakantie. Vanaf 23 augustus starten de lessen weer. De eerste lesweek werk ik zoveel mogelijk met het oude rooster. Kun je die eerste week niet op je oude tijd? Laat het even weten, dan maken we een andere afspraak. Vanaf de 2e week hoop ik met het nieuwe rooster te kunnen werken. Geef informatie die van belang is voor het rooster daarom  tijdig door.

Iedereen een hele fijne zomer gewenst, en tot in het nieuwe jaar!

Meivakantie 2021

De meivakantie loopt van 1 t/m 16 mei. Let op: de scholen in Groningen hebben op verschillende data vakantie. Het kan dus zijn dat de vakantie voor de pianolessen niet gelijk loopt met de vakantie die jouw school aanhoudt.

Nationale Finale Prinses Christina Concours 2020

In het weekend van 5 en 6 september vond de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours plaats. Vanwege de coronamaatregelen verliep alles net iets anders dan anders. Tijdens het finaleweekend hebben de deelnemers voor de jury en een klein publiek opgetreden. Alle finale-optredens zijn professioneel opgenomen, en zullen op 23, 24 en 25 september worden uitgezonden voor het grote publiek. Op 26 september wordt dan door Prinses Margriet de uitslag bekendgemaakt.

Willem Starkenburg had zich geplaatst voor de landelijke finale. Op vrijdag en zaterdag was er gelegenheid om in de zaal te repeteren, en werden ook de camera- en geluidsinstellingen uitgetest. Zondag waren alle optredens voor de jury en een beperkt publiek. Het was een mooi finaleweekend en Willem heeft prachtig gespeeld. Nu alleen nog even geduld oefenen tot de uitslag bekend wordt gemaakt!

Finale Prinses Christina Concours & Finale Koninklijk Concertgebouw Concours

In september staan er voor Willem 2 landelijke finales op de planning. Op 6 september is de finale van het Prinses Christina Concours in Utrecht. In de regiofinale Noord in De Oosterpoort won Willem de 1e prijs met zijn programma (Scriabin: Prelude op. 11 nr.10 , Liszt Consolation nr. 3 en de Revolutie-etude van Chopin). Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kunnen er minder mensen in de zaal dan anders. Daarom zal deze finale ook worden opgenomen, en later worden uitgezonden zodat iedereen er toch naar kan luisteren.

Op 20 september speelt Willem in de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Deze finale is in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Zomervakantie

Tussen 4 juli en 16 augustus zijn er geen pianolessen i.v.m. de zomervakantie. Daarna gaan we natuurlijk weer aan de slag! De eerste lesweek werken we zoveel mogelijk volgens het oude rooster. Past dat niet, dan maken we eerst een losse afspraak. Daarna hoop ik het nieuwe rooster klaar te hebben. Geef school- en andere belangrijke tijden tijdig door, dan kan ik daar rekening mee houden.

Voor nu een hele fijne zomervakantie gewenst!

Afsluitende voorspeelavonden

Onder normale omstandigheden sluiten we het lesjaar altijd af met een feestelijke voorspeelavond. Helaas is deze in de gebruikelijke vorm niet mogelijk vanwege de beperkingen door het Coronavirus. Maar….we willen het jaar natuurlijk wel mooi afsluiten! Dit keer doen we een project waarbij de leerlingen een prachtige opname van hun stuk maken. Deze opnames komen in een (besloten) playlist te staan, waardoor we alsnog een mooi concert kunnen laten horen en zien. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan alle opnames, en op vrijdag 26 juni hoop ik het digitale concert online te kunnen zetten! Deze nieuwe vorm brengt iedereen op creatieve ideeën heb ik al gemerkt, het belooft een mooi project te worden.

Deelnemers ontvangen de link waarmee ze het concert kunnen beluisteren en bekijken.

Annulering Aziëtournee ivm Coronavirus

Helaas is het vanwege de uitbraak van het Coronavirus niet mogelijk om de Aziëtournee door te laten gaan. We hopen dat deze op een later moment alsnog plaats zal kunnen vinden, en zullen jullie daarvan uiteraard op de hoogte houden.

Ibla tournee door Azië

Nog even geduld en dan is het zover: op uitnodiging van Ibla Grand Prize gaan Annette en ik op tournee door Azië! We vertrekken op 7 maart richting Thailand en reizen via Myanmar, Cambodja, Indonesië, Singapore, Vietnam, Taiwan en Zuid-Korea naar Japan. Op 4 april zijn we weer terug. De tour is uiteraard te volgen via onze facebookpagina’s. We kijken er erg naar uit, en bedanken Ibla Grand Prize, Stichting Lame Sonore en het Fonds Podiumkunsten voor het mogelijk maken van deze reis. Speciale dank gaat uit naar Fons van der Meulen, die voor deze gelegenheid een handzamer formaat klankkast heeft gebouwd voor de lame sonore, waardoor deze makkelijker mee te nemen is in het vliegtuig.

Prinses Christina Concours Noord

Van 7 tot 9 februari was het Prinses Christina Concours regio Noord. Een weekend vol mooie muziek, waar ik 9 deelnemers mocht begeleiden en ook 4 van mijn pianoleerlingen hebben gespeeld. Complimenten voor hen allemaal, iedereen heeft prachtig gespeeld!
Prijzen waren er voor Olivier Kemler (zang, eervolle vermelding), Nina Vasquez Tietge (cello, aanmoedigingsprijs) en Willem Starkenburg (piano, 1e prijs, Peter de Grote Festivalprijs en door naar de landelijke halve finale). Hartelijk gefeliciteerd!

Algemene voorspeelavond 24 januari

Het is bijna zover, de eerste algemene voorspeelavond van dit schooljaar komt eraan!

We spelen in 2 groepen. Elke groep heeft even kort de tijd om in te spelen en de piano te proberen. Zorg dat je thuis natuurlijk al lekker gespeeld hebt, want de inspeeltijd is niet voldoende om echt te kunnen studeren.
Publiek is van harte welkom om te komen luisteren, dus neem gezellig al je fans mee naar het concert! Het belooft weer een mooi en afwisselend programma te worden. De toegang is gratis.

Groep 1: Inspelen tussen 18.00 en 18.25, het concert begint om 18.30
Sofia, Stefan, Toine, Leonoor, Berber, Ella, Hanna, Roald, Marinde, Kim, Marta, Isa en Sebastian.

Groep 2: Inspelen tussen 19.30 en 20.10, het concert begint om 20.15
Arielle, Maria, Andrei, Norah, Ruby, Susan, Nora, Amaia, Peter, Robin, Anne-Sofie, Nikki, Tristan, Willem, Tessel, Lashawna en Era.

Try-out concert deelnemers Prinses Christina Concours

Op zondag 2 februari om 11.00 is er een try-out concert voor de deelnemers aan het Christina Concours die pianoles van mij hebben, of door mij begeleid worden tijdens het concours. Tussen 10.00 en 11.00 is er kort de tijd om even in te spelen en te stemmen.
De zaal is niet zo groot, vandaar het verzoek om per persoon niet meer dan 1 persoon publiek mee te nemen bij het concert.

Het Christina Concours is op 7, 8 en 9 februari. De voorrondes op 7 en 8 februari zijn gratis toegankelijk, hier kun je dan natuurlijk wel al je fans uitnodigen! Voor de finale op 9 februari kun je kaarten bestellen via https://www.spotgroningen.nl/programma/prinses-christina-klassiek-concours/

 • Agenda 2022


   ...

 • 1 juli

  Voorspeelavond piano, Bij Vrijdag...

 • 26 juni

  Audities HJSO/HVSO...

 • 25 t/m 29 mei

  Muziekdagen Orvelte...

 • 28 februari tot 2 maart

  Insturen video's Prinses Christina Concours...

 • 19 februari

  Steinway pianoconcours, voorronde...

 • 18 februari

  Try-out en opnames Prinses Christina Concours en Steinway Concours...

 • 12 februari

  Voorspeelavond piano, Bij Vrijdag...

 • Agenda 2021


   ...

 • 27 november

  Galaconcert Strijkersstudio...

 • 20-21 november

  Haydn Muziek Festival...

 • 13 november

  10.00-12.00 try-out deelnemers Haydn Muziek Festival, Bij Vrijdag lokaal 40....

 • 8 oktober

  Opnames auditie Jong Talent Klas Prins Claus Conservatorium....

 • 22 augustus

  11.30 concert Vondelpark Openluchttheater, Grachtenfestival. Met Gerbrich Greidanus, euphonium....

 • 20 augustus

  12.30 Concert Buiksloterkerk Amsterdam, Grachtenfestival. Met Gerbrich Greidanus, euphonium...

 • 24-29 juli

  Concerten in Ragusa-Ibla, Sicilië, met Annette Scholten (lame sonore)...

 • 3 juli

  16.00, Concert in de kerk van Britswert met Annette Scholten, cello en lame sonore....

 • 27 juni

  20.15 Zomerconcert groep 2, Bij Vrijdag...

 • 27 juni

  16.30 Zomerconcert groep 1, Bij Vrijdag...

 • 27 juni

  Begeleiden audities HJSO en HVSO, Prins Claus Conservatorium...

 • 20 juni

  Try-outs audities HJSO/HVSO...

 • 17 april

  MGD zoekt Talent, voorronde. Winsinghhof, Roden. Geannuleerd...

 • 14 februari

  Valentijnsconcert Strijkersstudio, Bij Vrijdag Geannuleerd...

 • 31 januari

  Concert Strijkersstudio, Bij Vrijdag Geannuleerd...

 • 8-10 januari

  Insturen video's voor deelnemers voorronde Prinses Christina Concours....

 • 9 januari

  Mini-leerlingenconcerten om 14.30, 15.30 en 16.30. Gezien de coronamaatregelen deelname op uitnodiging en met beperkt publiek. O.a. voor deelnemers Christina Concours Geannuleerd...

 • Agenda 2020


   ...

 • 13 december

  Kerstconcert Renske de Vries-Entrop, Helperkerk Groningen...

 • 21 november

  Mini-leerlingenconcerten om 14.30, 15.30 en 16.30. Gezien de coronamaatregelen deelname op uitnodiging en met beperkt publiek....

 • 20 september

  Landelijke finale Concertgebouw Concours - Willem Starkenburg, 14 jaar....

 • 6 september

  Landelijke finale Prinses Christina Concours - Willem Starkenburg, 14 jaar, categorie A...

 • 26 juni

  Voorspeelavond Bij Vrijdag, Sint Jansstraat 7, Groningen - Omgezet in een digitaal concert...

 • 20-24 mei

  Muziekdagen Orvelte. - Geannuleerd...

 • Ibla Azië tournee

  Van 7 maart tot 4 april gaan Annette Scholten (lame sonore) en ik op uitnodiging van Ibla Grand Prize naar Azië. We reizen o.a. door Thailand, Myanmar, Cambodja, Indonesië, Singapore, V...

 • 23 februari

  Concert Theater Sneek, Noorderkerkzaal. Aanvang 11.30. Met Annette Scholten, cello en lame sonore....

 • 14 februari

  Valentijnsconcert Strijkersstudio...

 • 7,8,9 februari

  Christina Concours, regio Noord....

 • 2 februari

  14.00 Voorspeelmiddag volwassen leerlingen, De Oranjerie, Kloosterstraat 4 Groningen....

 • 2 februari

  11.00 Try-out voor deelnemers PCC, De Oranjerie, Groningen...

 • 26 januari

  13.00 Try-out PCC deelnemers strijkersstudio...

 • 24 januari

  Algemene voorspeelavond, Bij Vrijdag....

 • Agenda 2019


   ...

 • 13 december

  Kerstconcert met leerlingen van Renske de Vries-Entrop, viool. Helperkerk Groningen....

 • 24 november

  Somextro Concert voor nieuwe muziek, met Annette Scholten (lame sonore)...

 • 16/17 november

  Haydn Muziek Festival...

 • 13 november

  12.00-12.45 Lunchconcert De Oosterpoort, met Annette Scholten (lame sonore). Toegang vrij....

 • 9 november, 19.30

  Survento festival met Excelsior Grijpskerk...

 • 9 november, 15.30

  15.30 Leerlingenconcert/Try-out HMF De Westerholm, Irenelaan 1 Haren....

 • 3 november

  Try-out voor Survento Festival met Excelsior Grijpskerk...

 • 1 november, 19.00

  Leerlingenconcert/Try-out HMF De Oranjerie, Kloosterstraat 4 Groningen...

 • 20 oktober

  Roden, Theater Winsinghhof. Met Annette Scholten, cello & lame sonore...

 • 19 oktober

  Besloten concert Gieten, met Liesbeth Wildeveld (piano 4-mains)...

 • 13 oktober

  't Marnehoes, Wehe-den Hoorn. Met Annette Scholten, cello en lame sonore....

 • 7 juli

  13.00, FestiValderAa, met Annette Scholten (lame sonore). Koepelpodium....

 • 6 juli

  21.00 A Saturday at the Park with DO! Met Damster Stedelijk Harmonie Orkest o.l.v. Carin Brenninkmeijer....

 • 5 juli

  Voorspeelavond piano...

 • 30 juni

  Begeleiden audities HJSO/HVSO...

 • 30 juni

  Zomerconcert met leerlingen van Renske de Vries-Entrop...

 • 29 juni

  Nachtconcert met projectkoor Plenum, 23.00 Martinikerk Groningen. Koor o.l.v. Peter de Groot. Koorbegeleiding en piano solo intermezzi, mmv danseres Tamarah...

 • 29 juni

  Voorspeeluur viool met leerlingen van Rita Rouw, De Oranjerie Groningen....

 • 23 juni

  Try-out audities HJSO/HVSO voor leerlingen Strijkersstudio....

 • 16 juni

  Mañana Mañana, met Annette Scholten, lame sonore. 13.30 Drijf-Inn podium....

 • 16 juni

  Mañana Mañana, met Annette Scholten, lame sonore. 10.30, concert in de Tipi....

 • 15 juni

  21.30, Avond van de filmmuziek met CMV Excelsior Grijspkerk, o.l.v. Andries Kramer....

 • 11 mei

  Museum Vosbergen, concert op de verschillende historische klavieren. Piano solo....

 • 24 april

  Begeleiden auditie viool (conservatorium docent muziek)...

 • 23 april

  Begeleiden auditie viool (Jong Talent Klas)...

 • 7 april

  15.00 Huisconcert Ten Boer, met Annette Scholten (cello en lame sonore)....

 • 1-3 maart

  Prinses Christina Concours, regio Noord. Met Esther Drijver, Lianne Doek en Leyah de Priester (cello), Judith Dekkers, Isis vd Horst en Cilia Wu (viool)...

 • 10 februari

  Try-out concert voor het PCC, Oranjerie Groningen...

 • 8 februari

  Voorspeelavond piano...

 • 27 januari

  Concert Nieuw Amsterdam, 14.00. Met Annette Scholten, programma voor cello, lame sonore en piano. Kaarten en meer informatie via 

 • 25 januari

  Lunchconcert in De Harmonie, Leeuwarden. Rabobankzaal. Met Annette Scholten (lame sonore)....

 • 18 januari 2019

  19.30 Voorspeelavond viool met leerlingen ven Rita Rouw, Oranjerie....

 • Agenda 2018


   ...

 • 16 december 19.30

  Immanuelkerk Groningen Met Filharmonie Der Aa o.l.v. Jacob Slagter....

 • 16 december 15.00

  Kerstconcert met vioolleerlingen van Renske de Vries-Entrop, Helperkerk...

 • 15 december 20.15

  De Rinkelbom, Heerenveen Met Filharmonie Der Aa o.l.v. Jacob Slagter...

 • 11 december

  Begeleiden conservatoriumauditie cello...

 • 29 en 30 november

  Night of the Classics, Zernike college. Met Julia Raggers (viool), Joost de Boer (cello, winnaar Shining Star Award), Emma van den Hoed (altviool) en Sophia Faltas (zang)...

 • 17/18 november

  Haydn Muziek Festival...

 • 9 november

  19.30 Try-out Haydn Muziek Festival...

 • 3 november

  Concert met Het Cantoor, Groate Kerk St. Jacobiparochie. Met Annette Scholten, cello & lame sonore....

 • 2 november

  Concert In Memoriam, De Knipe. Met Annette Scholten, cello....

 • 6 oktober

  NK voor blazers, Ede...

 • 20-26 juli

  Ibla Grand Prize, Sicilië. Met Annette Scholten, lame sonore....

 • 15 juli

  Leerlingenconcert viool, met leerlingen van Renske de Vries-Entrop...

 • 12 juli

  Leerlingenconcert Concordia Middelstum...

 • 7 juli 19.30

  Zomerconcert Strijkersstudio, Peize...

 • 7 juli 15.00

  Besloten concert Oenkerk, met Annette Scholten (cello)...

 • 6 juli

  Voorspeelavond piano, Bij Vrijdag...

 • 1 juli

  Audities HJSO/HVSO...

 • 30 juni

  Try-out voor audities HJSO/HVSO...

 • 29 juni

  Live op Omrop Fryslân met Annette Scholten (lame sonore) over onze CD Angelo....

 • 17 juni

  Leerlingenconcert viool met leerlingen van Renske de Vries-Entrop...

 • 12 juni

  Begeleiden auditie conservatorium (cello)...

 • 10 juni

  Jacobusfestival Zeerijp, met Liesbeth Wildeveld (pianoduo)...

 • 9 juni

  Casparieconcert met Annette Scholten, cello en lame sonore. Westerholm....

 • 3 juni

  Cd-presentatie Angelo in Leeuwarden, Koepelkerk....

 • 2 juni

  Solistenconcours Zuidlaren, met Jiska Zuidhof en Ryan Hofman (bugel), Bente Zwama, Annemarie Maan en Marissa Bolhuis (saxofoon), Marieke Renkema (dwarsfluit), Niek Roggeveld en Coen Wiersema (Cornet)...