Nanke Flach

Pianiste & Pianodocente

Welkom

nanke_flach_pianiste1Welkom op mijn website! Mijn naam is Nanke Flach. Hier vindt u informatie over mijn activiteiten als pianiste, en over de pianolessen die ik in Groningen geef. Heeft u altijd al piano willen leren spelen, of wil uw kind graag op pianoles? Zoekt u een pianist of een begeleider? Wellicht kan ik iets voor u betekenen.

Ik ben een bevoegde pianodocent, afgestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht. Daar studeerde ik ook af als uitvoerend pianist, met als bijvak cello. Daarnaast studeerde ik onderwijskunde aan de RuG, waar ik voor mijn afstuderen onderzoek deed naar dyslexie en noten lezen.

Sinds 2006 heb ik een lespraktijk aan huis. Daarnaast gaf ik tussen 2006 en 2015 pianoles op de St. Michaëlschool in Groningen.

Als pianiste speel ik veel kamermuziek, in combinatie met diverse bekende maar ook bijzondere instrumenten. Ook heb ik ruime ervaring met het begeleiden van instrumentalisten op concoursen, festivals en examens. Zo begeleid ik bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar deelnemers aan het Prinses Christina Concours, Haydn Muziek Festival, solistenconcoursen en begeleid ik audities voor het conservatorium en voor het HJSO en andere orkesten. Mocht u na het lezen van de site nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Muziekdagen Orvelte

Ze zijn alweer voorbij…de Muziekdagen Orvelte 2022. De 69 deelnemers volgden lessen, repetities en workshops, er was natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Er werd druk gevoetbald, getafeltennist, er werden spelletjes gespeeld en nieuwe vriendschappen gesloten. Alle deelnemers speelden in meerdere ensembles en orkesten en kregen les van verschillende van de 10 aanwezige docenten.

Er waren pianotrio’s, strijkkwartetten, er was muziek voor 4 en 6 handen op één piano, 3 orkesten op leeftijd ingedeeld en het Groot Orkest met alle deelnemers, en we hebben zelfs met alle 9 pianisten een stuk op 1 piano uitgevoerd! Alles ondersteund door de onmisbare stewards. Op zondag 29 mei sloten we de Muziekdagen af met een daverend concert in de San Salvatorkerk in Groningen. Op naar de volgende editie!

Voorspeelavond

Op vrijdag 1 juli is de laatste voorspeelavond van dit lesjaar. We spelen Bij Vrijdag, Sint Jansstraat 7 in Groningen, in de concertzaal. Publiek is van harte uitgenodigd om te komen luisteren.

We spelen zoals altijd in twee groepen. Precieze tijden en groepsindeling volgen nog.

Meivakantie 2022

De data voor de meivakantie verschillen per school. De landelijk vastgestelde meivakantie is van 30 april tot 8 mei. Deze data volg ik ook. Sommige scholen geven de week ervoor of erna ook vrij, in dat geval lopen de vakanties voor school en pianoles dus niet precies gelijk.

Verder zijn er nog lesvrije dagen met Hemelvaart, en vrijgeroosterde dagen op woensdag 25 mei en dinsdag 31 mei.

Let op: in de week van 25-30 april gaan de lessen dus gewoon door, ook op woensdag 27 april.

Live te gast bij Omrop Fryslân

Op vrijdagmiddag 29 april waren Annette en ik te gast in het radio en televisieprogramma Noardewyn Live. We spelen o.a. muziek van Mathieu Daniël Polak. Deze componist schreef muziek voor ons, waarvoor we in 2021 een award wonnen.

Prinses Christina Concours 2022

Ook in 2022 vond het Prinses Christina Concours regio Noord online plaats. Deelnemers stuurden hun video’s in, en kregen naderhand feedback van de jury. Voor iedereen was het weer een mooie ervaring.

Speciale felicitaties voor Tessel Jacobs, die na nog maar 3 jaar les een eervolle vermelding in de 2e categorie wist te winnen!
Ze ontving deze prijs voor haar uitvoering van de 4 Tales of an old Grandmother van Sergei Prokofiev.

Muziekdagen Orvelte 2022

Van 25 t/m 29 mei 2022 zijn de Muziekdagen Orvelte!
Het is de 10e keer dat de Muziekdagen georganiseerd worden voor strijkers en pianisten van 10 t/m 18 jaar.
De deelnemers gaan deze dagen intensief kamermuziek spelen in verschillende ensembles, en ook zijn er meerdere orkesten waar de deelnemers in gaan spelen. Naast de muziek is er natuurlijk ook voldoende tijd voor ontspanning. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang, we kijken er erg naar uit!

CD-opnames Hans Bakker

In januari 2022 werkten Annette Scholten (lame sonore), Luca Altdorfer (altviool) en ik mee aan de CD-opname met werk van de Nederlandse componist Hans Bakker. Geweldig leuk om een stuk in deze ongebruikelijke bezetting te spelen en op te nemen. Nu alleen nog even geduld oefenen tot de release, we houden jullie op de hoogte!

Grachtenfestival met Gerbrich Greidanus

Op 20 en 22 augustus speel ik met Gerbrich Greidanus (euphonium) op het Grachtenfestival Amsterdam. Gerbrich viel in de prijzen tijdens het Grachtenfestival Concours, en werd uitgenodigd om dit jaar twee concerten te verzorgen.

Op 20 augustus spelen we om 12.30 in de Buiksloterkerk, in een afwisselend programma met zowel muziek voor euphonium/piano als voor euphoniumkwartet, met kwartet Cantaphonia.

Op 22 augustus spelen we in het Vondelpark Openluchttheater om 11.30, in een programma met alle finalisten van het Grachtenfestival Concours.

Concerten op Sicilië

Van 24 t/m 28 juli 2021 zijn Annette en ik uitgenodigd om concerten in Ragusa-Ibla te komen geven. We kijken er erg naar uit om in dit prachtig stadje te gaan spelen deze zomer! Daarnaast zullen we wederom aanwezig zijn als juryleden voor het jaarlijkse concours Ibla Grand Prize.

Zomervakantie 2021

Van 3 juli t/m 22 augustus zijn er geen pianolessen vanwege de zomervakantie. Vanaf 23 augustus starten de lessen weer. De eerste lesweek werk ik zoveel mogelijk met het oude rooster. Kun je die eerste week niet op je oude tijd? Laat het even weten, dan maken we een andere afspraak. Vanaf de 2e week hoop ik met het nieuwe rooster te kunnen werken. Geef informatie die van belang is voor het rooster daarom  tijdig door.

Iedereen een hele fijne zomer gewenst, en tot in het nieuwe jaar!

Meivakantie 2021

De meivakantie loopt van 1 t/m 16 mei. Let op: de scholen in Groningen hebben op verschillende data vakantie. Het kan dus zijn dat de vakantie voor de pianolessen niet gelijk loopt met de vakantie die jouw school aanhoudt.

Nationale Finale Prinses Christina Concours 2020

In het weekend van 5 en 6 september vond de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours plaats. Vanwege de coronamaatregelen verliep alles net iets anders dan anders. Tijdens het finaleweekend hebben de deelnemers voor de jury en een klein publiek opgetreden. Alle finale-optredens zijn professioneel opgenomen, en zullen op 23, 24 en 25 september worden uitgezonden voor het grote publiek. Op 26 september wordt dan door Prinses Margriet de uitslag bekendgemaakt.

Willem Starkenburg had zich geplaatst voor de landelijke finale. Op vrijdag en zaterdag was er gelegenheid om in de zaal te repeteren, en werden ook de camera- en geluidsinstellingen uitgetest. Zondag waren alle optredens voor de jury en een beperkt publiek. Het was een mooi finaleweekend en Willem heeft prachtig gespeeld. Nu alleen nog even geduld oefenen tot de uitslag bekend wordt gemaakt!

Finale Prinses Christina Concours & Finale Koninklijk Concertgebouw Concours

In september staan er voor Willem 2 landelijke finales op de planning. Op 6 september is de finale van het Prinses Christina Concours in Utrecht. In de regiofinale Noord in De Oosterpoort won Willem de 1e prijs met zijn programma (Scriabin: Prelude op. 11 nr.10 , Liszt Consolation nr. 3 en de Revolutie-etude van Chopin). Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus kunnen er minder mensen in de zaal dan anders. Daarom zal deze finale ook worden opgenomen, en later worden uitgezonden zodat iedereen er toch naar kan luisteren.

Op 20 september speelt Willem in de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Deze finale is in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Zomervakantie

Tussen 4 juli en 16 augustus zijn er geen pianolessen i.v.m. de zomervakantie. Daarna gaan we natuurlijk weer aan de slag! De eerste lesweek werken we zoveel mogelijk volgens het oude rooster. Past dat niet, dan maken we eerst een losse afspraak. Daarna hoop ik het nieuwe rooster klaar te hebben. Geef school- en andere belangrijke tijden tijdig door, dan kan ik daar rekening mee houden.

Voor nu een hele fijne zomervakantie gewenst!


Copyright © 2015. All Rights Reserved.